fbpx

עקבות הן רגע בר חלוף, ציור בחול או פיסול בקרקע, שזמנם קצוב מהרגע שבו הם נוצרים. יש עקבות שנרצה לקחת איתנו…אם כחוויה אסתטית, או כחלק מתהליך למידה של עקבות חיות הבר. כתבה זו סוקרת את השיטות הנפוצות ומפרטת את השלבים.

צילום  – הינה הדרך הפשוטה והמהירה של איסוף עקבות. מצלמת הטלפון מספיקה למלאכה ברוב התנאים (חוץ מימי שלג ושלהי הקיץ המדברי). העקבות נראות במיטבן בשעות הבוקר המוקדמות. ההצללה חשובה. ברוב שעות היום אני מעדיף לצלם בצל. הדבר מונע הצללות של עשבים, שעשויות לשבש את קווי המתאר של העקבה. לרוב מומלץ אף להצל על העקבה. יש לצלם את העקבות בזווית של 90 מעלות ביחס לקרקע, על מנת שנתפוס את הפרופורציות בצורה נכונה. יש להצמיד קנה מידה ידוע – סרגל צילום, כרטיס אשראי, מטבע וכו’.

בכל תיעוד יש לצלם 2-3 תמונות שיכללו תמונה של רגל קדמית, רגל אחורית ודגם תנועה.

ניתן למדוד את העקבות בשטח, אך הפעולה הזו מונעת תנועה רציפה. קיימות מספר תוכנות שאיתן ניתן לבצע מדידות מדויקות על גבי התמונה (Gimp ,Photoshop, Klonk). אני ממליץ על ImageJ תוכנה חינמית וקלילה, יעילה במיוחד למדידות. להלן השלבים לביצוע המדידה:

  • לאחר ההתקנה של התוכנה, ניתן לגרור את הקובץ על סרגל התוכנה והתמונה תיפתח.
  • בוחרים בכלי הקו בסרגל התוכנה ומסמנים קנה מידה ידוע.
  • לוחצים –Set scale -Analyze. רושמים את אורך הקו שנמדד ומציינים במידה שהוא בס”מ.
  • מכאן התוכנה יודעת כמה פיקסלים שווים לס”מ. כל מדידה שתייצרו בעזרת הקו ותלחצו CTRL Enter , תימדד בטבלה שניתן לייצא לאקסל.

cast tracks 4

יציקת עקבות – כולנו יצקנו בגבס כילדים. השיטה שאני מציע כאן, פותחה במעבדות לזיהוי פלילי. היתרונות בשיטה היא עבודה מהירה, נקיה ועשירה בפרטים. לשם כך מומלץ לרכוש גבס דנטאלי, החזק פי 5 מגבס רגיל ושומר יותר פרטים.

שוקלים גבס דנטאלי בכמות הרצויה, כ – 100 גרם לעקבה באורך 5 ס”מ. את הגבס יש להכניס לבקבוק עם פיה רחבה. במקביל, מומלץ להכין בקבוק עם מים בכמות של 40 מ”ל ל – 100 גרם (לגבס דנטאלי – קצת יותר ממה שמומלץ, על מנת שהגבס יהיה נוזלי) את הכלים אני מחבר ביחד באגד מדבק  ולפניכם ערכה מוכנה ליציקת עקבות.

כדאי לצקת כל עקבה. ניתן לצקת כמעט לכל קרקע, חוץ מפודרה רכה, שקורסת תחת זרימת הגבס. יש להכין מתחם לעקבה מקרטון, פלסטיק או קרקע מקומית. מוסיפים את המים לגבס, סוגרים את הבקבוק, הופכים את התערובת ונותנים לגבס להתמוסס במים. לאחר מכן, מנערים היטב את התערובת בתוך הבקבוק. שופכים את הגבס בצד העקבה ונותנים לו להישפך פנימה.

cast tracks 1

כשאין משטח טוב לעקבות, אני משתמש בספוג אורתופדי – חומר המשמש להעתקת כפות רגליים. יתרונו במחיר הזול, קלות העבודה, עמידות בשטח והדיוק בפרטים שמוטבעים עליו. ההמלצה שלי להשתמש בו בעיקר לניטור מעברים הכרחיים. לעומתו, הגבס, מתחמם ומתייבש בהתאם לתנאי מזג האוויר הקיימים. אני ממליץ לאסוף את העקבה ולא לחשוף אותה לגמרי מיד לאחר הייבוש, אלא לחכות כמה שעות (בחורף 24 שעות).

cast tracks 2

שיטה נוספת מוצלחת לאיסוף עקבות הינה פלטת עקבות –עליה תוכלו לקרוא עליה בכתבה הבאה.  

cast tracks 3

שתפו

עוד בנושא

דילוג לתוכן