ראשית, עכשיו זה כבר מסורת!
זהו מחנה אקולוגי שני שמתקיים לקהילת בוגרי המחזורים של מקום מפגש, המחנה הוא סוף שבוע בו אנחנו, כקהילת גששים, נפגשים בתא שטח מסוים ומגששים בו כדי להביא תוצרים בעלי משמעות סביבתית מתוך מחשבה (ואמונה) ששיתוף היכולות והידע שלנו יכול להביא תועלת לטבע בישראל. מעבר למטרה, המפגש תרם ללמידה האישית של כל אחד מאתנו והיווה זמן איכות משותף ומהנה במיוחד בתקופת הקורונה.
אז מה עשינו?
צילום: נתנאל יסמין
הצבת פלטות עקבות
נפגשנו כ-35 (!!) חברי מועדון ביער שליד מושב אודם שבצפון רמת הגולן ובשל מגבלות הקורונה התחלקנו לשתי קבוצות שונות כדי למנוע התקהלות של יותר מ-20 איש בטבע.
קבוצה מספר 1 בהובלת אור ונטע ברגהאוס וקבוצה מספר 2 בהובלתי (עומרי שקותאי).
כל אחת מהקבוצות יצאה להניח פלטות עקבות בשטח, כאשר קבוצה 1 הניחה פלטות בשטחי העשב הפתוחים עם בונזו ופיתיון לסמורים, וקבוצה מספר 2 הניחה פלטות באזור הסלעי והמיוער עם בונזו ופיתיון לדלקים, בנוסף לכמה פלטות בודדות על עצים – פלטות קטנות המיועדות למכרסים. הצבנו בשטח 40 פלטות סה”כ.
המטרה הייתה בעיקר לגלות כמה דלקים יש בשטח, מכיוון שיש להם טביעות אצבעות ממש כמו שלנו שמאפשרות זיהוי אינדיבידואלי וכמובן ניסינו גם להשיג את העקבה הנדירה של הסמור המשויש, התוצאות בהמשך..
בנקודת הלינה נדהמנו לגלות פריחה מרובה של הגאופיט המדהים “כרכום נאה“, בהחלט נאה
צילום: עומרי שקותאי
הרצאה של אסף
לצערנו, אסף לא יכול היה להגיע למפגש בשל חולי משפחתי וחשש לקורונה, אבל לשמחתנו אסף הרצה לנו דרך הזום (לכל קבוצה בנפרד) באמצעות מקרן ומסך וניתן היה לשאול אותו שאלות במהלך ההרצאה.
ההרצאה עסקה בעיקרה במחקר וזיהוי אינדיבידואלי של בע”ח וניתנו בה דוגמאות לשיטות של זיהוי אינדיבידואלי המתבצעות בעולם ועל השאיפה להביא את חלקם לארץ.
נראה שזיהוי אינדיבידואלי מעקבות זה עולם ומלואו שיש לנו עוד הרבה ללמוד עליו וליישם בשטח.
ערב הווי
אוויר קריר ויבש, מדורה חמה, מלא כוכבים ואנשים מדהימים, מה צריך יותר מזה?
שוחחנו בזמן שהפוייקה התבשל, הכרנו את חברי הקורסים החדשים שהצטרפו אלינו ושיתפנו בסיפורי גששות ובע”ח מהשנה האחרונה ובכלל, כיף לא נורמלי במיוחד בתקופת הקורונה.
הוגנה מצויה (עכבישה ממשפחת הזאבניים) עם הרבה צאצאים על גבה
צילום וזיהוי: יואב רומך
גישוש בוקר
יצאנו לגישוש בוקר באזור מושב שעל, בשאיפה לגשש אחר צבאים ולהבין מה הם אוכלים בתקופה זו.
כשהגענו לשטח מהר מאוד הבנו שבחרנו לנו משימה שלא מתאימה לתקופה, בחנו את השטח ואת אפשרויות הגישוש בו וראינו שבשל הגשמים הראשונים של השנה הקרקע הייתה מאוד קשה, אפילו בצירי הרכבים לא היה ניתן לראות עקבות בבירור.
בעקבות הגשמים גם התחילה נביטה של צמחים והחד-שנתיים התחילו להופיע, אבל העשב עוד נמוך ואינו צפוף ולכן היה קשה לראות עקבות גם על העשב.
הקושי בלמצוא עקבות דחף אותנו להסתכל על השבילים, הגללים, סימני חפירה ועוד הרבה דברים שפעמים רבות אנחנו לא נותנים להם את תשומת הלב הראויה – להפתעתנו מצאנו הרבה מהם וגם הרבה סימני שאלה.
מלבד זה, גילינו בשלוליות שנשארו מהגשם מגוון גדול של עקבות ציפורים, קרפדות ומגוון יונקים.
נסכם בקצרה ובאופן מאוד חלקי מה מצאו הקבוצות:
קבוצה מספר 1 – מצאה פגר של פרה והעמיקה במבנה הטלפיים: קיר הטלף, הסוליה והמחוג שהוא בעצם הכרית. בנוסף, ניתן היה לראות את האצבעות המנוונות שמגנות על המפרק שמעל הפרסה, לעיתים ניתן להבחין בהן בעקבות שהוטבעו בקרקע בוצית או עקבות דהירה. הקבוצה גם מצאה מגוון גדול של עקבות יפות בכמה שלוליות, בין היתר מצאו באחת מהשלוליות עקבות של שועל לצד עקבות של תן וזאב.
קבוצה מספר 2 – נעה בעיקר על השבילים והעמיקה רבות בנושא גללים ותחנות הרחה, למדנו רבות מאמיר ארנון שהעשיר אותנו בידע הרב שיש לו על תחנות הרחה של צבאים והרגלי האכילה שלהם: צבאים זכרים נוהגים לחזור באופן קבוע לתחנות ההרחה שלהם ולעיתים ניתן לראות מסביב לתחנת ההרחה מקבצי גללים השייכים ככל הנראה לנקבות. אמיר סיפר שהוא מצליח לזהות גללים שמאפיינים פרטים ספציפיים ושניתן לשער האם מדובר בתחנה של זכר יחיד או כמה זכרים על פי ההומוגניות/הטרוגניות של הגללים. בנוסף, הקבוצה מצאה עקבות ציפור מאוד מעניינות שלאחר בדיקה של עופר אבל עם הגשש ההולנדי תום דייקר התגלו כעקבות של חרטומן יערות, תיעוד ראשון בארץ! (של העקבות).
שועל, תן וזאב (מימין לשמאל) באותה השלולית
צילום: אור ברגהאוס
פרה – טלפיים
צילום: אור ברגהאוס
חרטומן יערות
צילום: עומרי שקותאי
בדיקת הפלטות
הופתענו והתאכזבנו לגלות שבפלטות לא נמצאה אפילו עקבה אחת של דלק וגם לא עקבה של סמור משויש. הממצאים שהתגלו בפלטות הם חתול, קיפוד מצוי, יערון ואולי קוצן, פלטות רבות נמצאו ללא ממצאים.
למה זה מפתיע וגם מעניין?
עופר ואיריס היו במקום בחודש אפריל, במשך שבועיים בכל לילה הם הציבו 5 פלטות ומגש עקבות ברדיוס של 300 מטר, כ 500 מטר בלבד מנקודת הלינה שלנו, ומה הם מצאו?
עקבות דלקים במגש ובפלטות בכל אחד מהלילות ובכל אחת מהפלטות והמגש, בכל יום במשך שבועיים!!
אז למה אצלנו לא היו עקבות דלקים? חשוב לציין שהפיתיון של עופר ואיריס לא היה בונזו אלא לחם עם חמאת בוטנים ועם אותו נוזל דלקים שאנחנו השתמשנו.
לאחר שיחה עם אסף ועופר, אנחנו משערים שלא מצאנו עקבות דלקים בפלטות כתוצאה משינוי עונתי, יהיה מאוד מעניין לבדוק את המקום במהלך השנה בשביל להבין האם זה אכן נובע משינוי בעונה, ואם כן, למה בעונות מסוימות הדלקים פחות פעילים.
חשוב לציין שישנה אפשרות שמסיבה אחרת דווקא בלילה הספציפי הזה הדלקים לא היו פעילים.
חתול – צילום: אור ברגהאוס קיפוד מצוי – צילום: אור ברגהאוס דלק – צילום: עופר אבל (אפריל)
פגרים
אסף קיבל דיווח על זאבה דרוסה ואור הביא לנו את הרגליים שלה ובדרך מצא פגר של חתול בר והביא גם אותו.
ברגלי הזאב היה ניתן לראות משהו מעניין: בעקבות זאבים פעמים רבות (לא תמיד) ישנו חיבור בין האצבעות הקדמיות, ברגלי הפגר יכולנו לראות רמות שונות של חיבור. באחת מהרגליים הקדמיות היה חיבור מובהק יותר מהקדמית השנייה כך שההבדל בחיבור בין האצבעות יכול להיות לא רק בין קדמית לאחורית אלא גם בין ימין לשמאל.
כשצפינו בפגר של חתול הבר אור הסביר לנו על המאפיינים החיצוניים שמבדילים אותו מחתול הבית: 3 טבעות שחורות בזנב, פספוס עדין ולא רציף בבטן, פספוס מובהק ברגליים, וצבע ג’ינג’י בגב האוזניים. בנוסף, יכולנו לראות שיש לו לא מעט שערות בכפות הרגליים.
חתול בר
צילום: אסף שמולביץ
זאב
צילום: אסף שמולביץ
קפה אחרון במשתלת האקליפטוסים הבריטית
רגע לפני התפזרות עשינו קפה אחרון בפינת חמד יפה עם ערוץ מים קטן, באזור מצאנו נוצות מעניינות
כרוון – נוצת חזה בז מצוי – נוצות וצנפות
צילום: עומרי שקותאי
לסיכום
- ייתכן ויש שוני ברמת הפעילות העונתית של הדלקים באזור אודם, שווה בדיקה נוספת.
- בעונה הזו קשה מאוד לגשש באזורים הללו, אך אפשר לראות מגוון עקבות איכותיות בשלוליות.
- בעקבות זאבים ישנו שוני בחיבור בין האצבעות הקדמיות גם בין קדמית לאחורית וגם בין ימין לשמאל.
- ישנו עולם שלם של סימני שדה מלבד העקבות, בתקופה זו של השנה שווה להתעמק בו.
- בשל העונה הבעייתית מבחינת עקבות, כדי להוציא תוצרים משמעותיים יותר שווה לקיים את המחנה האקולוגי בקיץ.
- בהתאם לרצון של כמה חברי מועדון, יש לשקול קיום מפגש מחנה אקולוגי בן יומיים הכולל שני לילות בשטח.
צילום: עומרי שקותאי
תודות
לאסף על בניית תוכן המפגש, על הרצאות הערב הנהדרות ותפעול האירוע מרחוק.
לאור ונטע ברגהאוס, שבהתראה קצרה החליפו את אסף בהובלת קבוצה 1 ותרמו רבות לתוכן המפגש.
ליואב רומך וענת אידלמן שעזרו בלוגיסטיקה, בפלטות ובתפעול המקרן.
ולכלל חברי המועדון שהגיעו, היה זמן איכות מהנה במיוחד ☺
עינחש
צילום: יואב רומך